Confluence

Confluence (eng.) je još jedan od termina koje je bolje ne pokušavati prevesti, već je dovoljno razumijeti ga. Ako za otvaranje naloga za kupnju/prodaju valutnog para koristimo nekoliko kriterija; price action strukturu (napr. pin bar), otpornu/potpornu liniju, razine potkupljenosti/prekupljenosti (Stochastic), određujemo trend i jačinu trenda (pomični prosjeci), tada bi ‘’confluence” bila točka (područje) na grafu gdje se dva ili više od navedenih kriterija međusobno usuglašavaju, tako da zajedno čine ‘točku ulaska u trade’ sa znatno višim stupnjem vjerojatnosti u pozitivan konačni ishod otvorene transakcije.

Zvuči komplicirano? Idemo pokušati razumijeti na konkretnom primjeru. U sljedećem primjeru ‘’confluence’’ se pojavljuje na području gdje cijena formira jednu od spomenutih struktura (napr. pin bar), pomični prosjeci pokazuju pozitivan trend, a sve to se ujedno dogodi na horizontalnoj razini podrške / otpora, na razini potkupljenosti tržišta. Kombinacija ova četiri faktora zajedno naziva se ‘’confluence’’. Što više kriterija je zadovoljeno tim bolje, ali barem dva kriterija moraju biti ispunjena.

Kažu da slika vrijedi tisuću riječi. Pa, pogledajmo:

Confluence

Confluence – točka ulaska u trade

Na slici iznad možemo vidjeti lijepi primjer trgovanja u skladu sa trendom. Pomični prosjeci pravilno su i široko raspoređeni što nam govori da je trend jak. Na otpornoj razini formiran je Engulfing bar (EMA 21 je usto dinamička linija otpora). Za Stochastic indikator bilo bi idealno da je u fazi potkupljenosti (ispod donje točkaste linije (20)), ali s obzirom da je ovdje riječ o transakciji unutar formiranog rastućeg trenda zadovoljit će i nastavak rasta indikatora prema zoni prekupljenosti (zelena linija).

Lekcija 13. – UPRAVLJANJE NOVCEM/RIZIKOM