Engulfing bar formacija

Bikovski i medvjeđi engulfing bar

Bikovski i medvjeđi engulfing bar

Ova formacija se dijeli na rastuću i padajuću, a sastoji se od dvije japanske svijeće. „Rastuća engulfing“ formacija se sastoji od padajuće svijeće s malim tijelom nakon koje dolazi rastuća svijeća s većim tijelom. Ona se najčešće pojavljuje nakon padajućeg trenda i indicira potencijalni zaokret. „Padajuća engulfing“ formacija se najčešće pojavljuje nakon trenda rasta cijene financijskog instrumenta i označava njegovu iscrpljenost. Sastoji se od rastuće svijeće s malim tijelom nakon koje dolazi padajuća svijeća s većim tijelom.

Engulfing bar je zapravo pin bar podjeljen na dvije svijeće, slično kao ‘’railroad’’ struktura. Bikovski i medvjeđi engulfing bar-ovi su signali preokreta trenda. Možemo ih koristiti kako bi uhvatili potencijalne točke promjene trenda na tržištu. Kako bi se formacija zvala pravilni engulfing bar bar mora u potpunosti obuhvatiti jednu prethodnu svijeću (tijelo i fitilj). Također, poželjno je da obuhvatiti i više od jedne (prethodne) svijeće.

Evo kako izgleda ‘’engulfing bar’’:

Formacija bikovskog i medvjeđeg engulfing bara

Formacija bikovskog i medvjeđeg engulfing bara

Engulfing bar ukazuje na to da se tržište otvorilo u istom smjeru kao prethodni bar, ali se smjer promijenio, te se zatvorio u suprotnom smjeru.

Evo nekoliko primjera:

Bikovski engulfing bar na razini podrške

Bikovski engulfing bar na razini podrške

Kao što možemo vidjeti na primjeru iznad, bikovska svijeća u potpunosti ‘’obgrljuje’’ onu koja mu prethodi.

Evo još jednog primjera, ali medvjeđeg ‘’engulfing bara’’:

Medvjeđi engulfing bar na razini otpora

Medvjeđi engulfing bar na razini otpora

Ako pobliže promotrimo primjer iznad, primijetiti ćemo da ‘’engulfing bar’’ zapravo obuhvaća 2 prethodna bar-a umjesto jednoga (to se ponekad događa i jako je poželjno).

Naravno, karakteristike koje se moraju provjeriti prije trgovanja engulfing bar-ovima su gotovo jednake onima o kojima smo razgovarali u vezi sa pin bar-ovima i ‘’railroad’’ bar-ovima.

Time smo pokrili tri glavne postave akcije cijena koje ćete tražiti na vašim grafikonima. Da se razumijemo, postoje i brojne druge strukture te oblici japanskih svijeća, ali o tome ne bih u ovom tečaju za početnike. U svakom slučaju, navedene 3 strukture uključene su u 90% pozicija koje otvaram. Mislim da to govori o njihovoj važnosti. Tko savlada i usavrši navedene tri strukture nema ni potrebe za ničim drugim. Nema se tu više što dodati…

Nastavimo dalje. Nakon što smo se upoznali sa najvažnijim strukturama i lokacijama gdje ih tražiti (potporne i otporne linije) vrijeme je da si još malo pomognemo sa jednim veoma korisnim indikatorom: Pomični prosjeci (engl. Moving averages).

Lekcija 11. – POMIČNI PROSJECI