Podrška i otpor

Razine podrške i otpora su horizontalne linije koje crtamo na svojim grafikonima. Ispravnije bi bilo reći – zone podrške i otpora jer cijena ponekad neće dostići i probiti potpornu/otpornu crtu, ali će ući u potpornu/otpornu zonu. Također, crtanje navedenih linija i zona treba malo vježbati i za to najbolje služi linijski graf. Uglavnom riječ je o značajnim razinama gdje je cijena promijenila svoje ponašanje u prošlosti.

Na primjer, cijena pada, ali kada je dosegnula određenu razinu, okrenula je smjer i počela rasti. Zato što je područje podržalo cijenu i spriječilo daljnje padanje nazivamo ga razina podrške.

Razina otpora je potpuno jednaka kao i razina podrške, samo u suprotnom smjeru. Cijena raste, ali kada dosegne određenu razinu, mijenja smjer i počinje padati. Zato što je područje onemogućilo daljnji rast cijene, nazivamo ga otpornom razinom.

Uzmimo nekoliko primjera:

Linija podrške

Linija podrške

Kao što možemo vidjeti na grafikonu iznad, linija podrške koju smo nacrtali na grafikonu podržala je cijenu u tri različita navrata prije nego ju je cijena probila. Trgovci te razine poznaju i oko njih pozicioniraju svoje kupovne naloge koji tada predstavljaju potporu padajućim cijenama, te zonu preokreta trenda.

Linija otpora

Linija otpora

Ovdje vidimo liniju otpora koja spriječava rast cijene, te ju zapravo šalje natrag u tri različita navrata.

Razine podrške i otpora mogu biti jednostavno nacrtane na grafikonu nakon kratkog promatranja. Najpouzdanije linije su one koje pružaju podršku u jednom trenutku, a kasnije pružaju otpor ili obrnuto.

Linija otpora, pa podrške

Linija otpora, pa podrške

Važno je da trgujemo samo najočitijim razinama podrške i otpora kako bi osigurali da i drugi trgovci u svijetu na njih gledaju kao i mi. Na ovaj način, kolege trgovci će pomoći pokrenuti tržište u našem smjeru. Na primjer, kada mnogo trgovaca kupi par zajedno, potražnja za parom se poveća, i kao rezultat, cijena raste. Kada zajedno prodaju, ponuda se povećava i kao rezultat, cijena pada. Uostalom, tehnička analiza nije ništa više od zajedničkog dogovora između trgovaca širom svijeta.

Ovdje je zumirani grafikon sa razinama podrške i otpora:

Linije podrške i otpora

Linije podrške i otpora

Važno je napomenuti da svaki trgovac gleda na tržište svojim “očima” i da nije nužno da će dva trgovca vidjeti potpornu ili otpornu zonu na istoj razini cijene, niti je sama razina jamstvo da će tu doći do promjene trenda. Svaka razina prije ili poslije bude probijena, pa su razine samo jedna od sastavnica potrebnih za uspješno trgovanje.

Sada znamo kako postaviti svoje razine podrške i otpora. Recimo da smo čekali određeno vrijeme i cijena je dosegnula jednu od ovih razina. Što učiniti? Obratimo pozornost i čekajmo da se formira jedna od  ‘’price action’’ formacija. Dakle, što je ‘’price action’’?

Lekcija 7. – ŠTO JE “PRICE ACTION”?