Investicijsko zlato

POJAM INVESTICIJSKOG ZLATA:

Investicijsko zlato u polugama

Svako zlato nije investicijsko zlato.

U zakonskom smislu riječi ”investicijsko zlato” je zlato u obliku poluga ili pločica, težina koje su prihvaćene na tržištu plemenitih metala, čistoće jednake ili veće od 995 tisućinki, bez obzira je li predstavljeno vrijednosnim papirima ili nije, zlatne kovanice čistoće jednake ili veće od 900 tisućinki, iskovane poslije 1800. godine, koje trenutno jesu ili su bile zakonsko sredstvo plaćanja u državi podrijetla i koje se uobičajeno prodaju po cijeni koja ne prelazi više od 80% vrijednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u kovanicama, a koje se ne prodaju u numizmatičke svrhe.

Investicijsko zlato najčešće se pojavljuje u obliku zlatnih poluga mase najmanje jednog grama i čistoće najmanje 995 tisućinki. Danas se u pravilu, prema LMBA standardima, investicijsko zlato proizvodi isključivo u najvećoj mogućoj čistoći – 999,9 tisućinki. A to znači da kada, primjerice, kupujete investicijsko zlato mase 1000 grama da u toj poluzi dobivate 1000 grama čistoga zlata. Čistoća zlata nikada ne može biti apsolutna zbog procesa proizvodnje i prerade, pa se čistoća od 999,9 tisućinki smatra najčišćim 24 karatnim zlatom. Zlato čistoće izražene u karatima do 21 karata ne smatra se investicijskim zlatom. Primjerice, zlatni nakit nije investicijsko zlato jer mu čistoća iznosi svega 14-18 karata. Takvo zlato je teško prodati, a i porezni tretman mu je bitno drugačiji.

Investicijsko zlato - zlatnici

Pojam ”investicijsko zlato” ne odražava baš najsretnije svrhu kupnje takvog zlata. Zlatne poluge od 24 karata ne kupuju se u investicijske (špekulativne) svrhe, već kao oblik očuvanja vrijednosti imovine, tj. kao zaštita od inflacije i nastanka kriznih situacija. Veoma često može se čuti kako se na investicijskom zlatu može dobro zaraditi, ali i izgubiti, što u suštini nije točno. Zlato uvijek ima istu vrijednost – 1 g zlata prije 2000 godina isto je kao i 1 g zlata danas, pa prilikom njegove prodaje cijena održava stvarnu kupovnu moć uloženog novca.

Ukoliko netko želi špekulirati sa cijenom zlata onda je to puno jednostavnije i jeftinije raditi putem financijskih instrumenata na burzi, a ne kupnjom investicijskog zlata. Cijena zlata narasla je poprilično od 1971. godine kada je pukla nit između emitirane količine novca i deponirane količine zlata u trezorima. Ogromnim emisijama novaca, a posebice američkog dolara, rasla je inflacija, ali i jačalo nepovjerenje u novac zbog emitiranih količina novaca u opticaju, pa je time rasla i cijena zlata. Posljednji skok cijene zlata bio je u vrijeme zadnje financijske krize (2007 – 2012) jer je zlato uz švicarski franak sigurno utočište u vrijeme kriza.

Investicijsko zlato najbolje je kontinuirano nadokupljivati (napr. mjesečno) i na taj način postići tzv. cost-average efekt jer je veoma teško pogoditi najvišu i najnižu cijenu zlata. Općenito zlato se kupuje kada je globalna makroekonomska situacija jako dobra i kada raste interes za rizičnije ulagačke produkte, a eventualno prodaje kada mu cijena skoči pod utjecajem različitih globalnih kriza (napr. financijska kriza i sl.). Ovdje kupuju ozbiljni ulagači!

CIJENA ZLATA:

Investicijsko zlato - graf

Najčešće se cijena poluge zlata uspoređuje sa spot cijenom zlata na financijskim tržištima, a što je zapravo neusporedivo jer miješamo kruške i jabuke. Spot cijena zlata je burzovna cijena, po kojoj možete kupiti određeni, primjerice vrijednosni papir vezan uz zlato, ali to nije fizičko investicijsko zlato, već samo elektronski zapis u nekom depozitoriju. Taj zapis je zapravo bezvrijedan ako vam za njega nitko nije spreman ništa platiti. Investicijsko zlato je fizičko zlato i kao takvo ima svoj proizvodni ciklus i troškove, pa je jasno da za njega treba platiti određenu premiju u odnosu na spot cijenu zlata. Cijena zlata može na tržištu varirati, ali fizičko zlato uvijek ostaje zlato i njegova vrijednost nikada ne može pasti na nulu, pa time ne može niti postati bezvrijedno. Znate li kako kupiti investicijsko zlato po cijeni samo 1% većoj od spot cijene zlata – saznajte OVDJE?

Povijesno gledano, novac nikada nije niti bio ništa drugo nego potvrda za deponirano zlato. Ta ideja imala je djelomičnu važnost do 1971. godine.  Od tog trenutka dolar više nije bio vezan uz količinu deponiranog zlata, što je amerika iskoristila za tiskanje svježeg novca kojim je financirala vijetnamski rat. Kako se vrijednost ostalih valuta, ali i cijene nafte i zlata bile i ostale vezane uz dolar, započela je erozija vrijednosti papirnatog novca i rast vrijednosti zlata. To će se nastaviti i u budućnosti jer u usporedbi sa novcem, zlato nije moguće proizvoljno proizvoditi, kao niti uspješno  krivotvoriti. Konstantno rastuća potražnja, a ograničena dostupnost, dovode do toga da je držanje investicijskog zlata osobito atraktivno. Središnje banke mnogih zemalja (posebice Kine, Indije, Rusije …) masovno kupuju zlato, a proizvodnja zlata je sve manja jer su troškovi sve veći. Današnja proizvodnja zlata zahtijeva barem razinu cijene zlata od 1.200 $ po unci, pa je za očekivati da će cijena zlata dugoročno rasti.

POREZNI TRETMAN INVESTICIJSKOG ZLATA:

Investicijsko zlato -porezKupnja zlata u RH dugo vremena nije bila isplativa jer je takvo zlato bilo nepravedno opterećeno porezom na luksuz, PDV-om i carinom, a što je poskupljivalo cijenu zlata do 60 %. Od 1. siječnja 2013. godine ukinut je poseban porez na plemenite kovine, tzv. porez na luksuz, a od 1. srpnja 2013. godine, odnosno, danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ukinut je i PDV na investicijsko zlato. Porezom na dodanu vrijednost tako je sada propisano da je od plaćanja poreza oslobođena isporuka, stjecanje unutar Europske unije i uvoz investicijskog zlata, uključujući investicijsko zlato u obliku potvrda o pojedinačnoj ili skupnoj pohrani zlata, ili zlato kojim se trguje preko računa za trgovanje zlatom, uključujući zajmove u zlatu i zamjene sa zlatom (swap poslove) koji uključuju pravo vlasništva ili potraživanja u vezi s investicijskim zlatom, kao i transakcije u vezi s investicijskim zlatom koje uključuju ročnice i terminske ugovore čiji je rezultat prijenos prava vlasništva ili prava potraživanja u vezi s investicijskim zlatom.

U zemljama Europske unije, a time i u Hrvatskoj, investicijsko je zlato time u potpunosti oslobođeno svih poreza i davanja. Na investicijsko zlato neće se primjenjivati ni odredbe zakona vezane uz kapitalnu dobit od 2016. godine. Investiranje u druge plemenite metale (srebro, platina, paladij) opterećeno je samo porezom na dodanu vrijednost.

Ako do sada niste kupovali investicijsko zlato, onda je upravo danas najbolji trenutak da se detaljno informirate. Saznajte više klikom na sljedeći banner:

Najpovoljnije investicijsko zlato

Leave a Reply