Izračun veličine naloga

Koliko treba riskirati po nalogu? E, to je još jedno pitanje bez konačnog i ispravnog odgovora. Nitko vam ne može reći koliko trebate riskirati po nalogu, može vam samo sugerirati prihvatljiva rješenja, ali ne i dati točan odgovor. To zaista ovisi o svakome od nas, našem iskustvu, visini pologa kod brokera, spremnosti na rizik, emocijama: strahu, pohlepi i sl.

Kažu da ako otvorite nalog i ne možete spavati noću, onda riskirate previše, a ako otvorite nalog, odete spavati, probudite se ujutro i jednostavno zaboravite da ste otvorili nalog, onda riskirate premalo. Kao i obično, zlatna sredina je najbolja.

Treba riskirati iznos koji je značajan kako bi ostvarili pristojan profit, ali ne preznačajan da ugrozi dugoročnu održivost računa. Iako nema točnog odgovora, postoje dobre smjernice kako bi svatko mogao odlučiti koliko treba riskirati po nalogu (sve se odnosi na swing tradere).

Početnici (prvih 6 mjeseci) – ulog 250$ – 500$. Rizik: 0,5%-1% ukupnog iznosa na računu.

Traderi (6-12 mjeseci iskustva) – ulog: do 2.500$. Rizik: 1% ukupnog iznosa na računu.

Iskusni traderi (12+ mjeseci iskustva) – razina uloga: do 15.000$, Rizik: 1%-3% od ukupnog iznosa na računu. Zbog poluge nije potrebno angažirati više novaca kod brokera.

Važno: Postotak ne mijenjamo unutar mjeseca (napr. 1% za sve transakcije u tekućem mjesecu). I savjet br. 2 – NIKAD, ama baš nikad pametan trader neće riskirati više od 5% svog računa, štoviše mislim da je sve iznad 2% prerizično.

No, svatko je’’ kovač svoje sreće’’, pa će za sebe znati najbolje odlučiti.

Izračun broja lotova po nalogu

Prethodno smo raspravljali o iznosu kapitala koji smo spremni riskirati u svakoj transakciji tijekom tekućeg mjeseca. No, na platformi za unos naloga nije relevantan postotak niti iznos novaca koji ulažemo već broj lotova koje kupujemo/prodajemo. Definiranje cijene ulaska (enter price) i stop-loss razine (cijene) odredit će broja lotova koje ćemo unijeti na trgovinskoj platformi.

Izračun veličine lota.

Izračun veličine lota.

Uzmimo primjer:

Pretpostavimo da imamo račun sa saldom od 1,000 dolara, te odlučimo da želimo riskirati 2% po nalogu (20 dolara).

Jednog jutra otvorimo svoj grafikon te ugledamo lijep bikovski pin bar na svom EUR/USD grafikonu, te se odlučimo na kupnju. Trenutna cijena je na 1,30000 te pin bar-ov fitilj ili nos ide sve do 1,29500. Znači, naš ulaz je na 1,30000 (kupovna cijena), a svoj SL postavimo na 1,29500 što je 50 pip-a (1,30000 – 1,29500 = 50 pip-a).

Dakle, sada je pitanje, koliko jedinica EUR/USD trebamo kupiti tako da bi 50 pips-a (razlika do SL-a) bila jednaka 20 dolara koje želimo riskirati?

Ovdje postoji izračun i sada slijedi formula:

Broj lot-ova = Rizik u novcu/ [(Stop-loss, u pip-ima) x (vrijednost pip-a, u novcu)]

Lot je jednak 100,000 jedinica. Dakle, iz našeg primjera bismo dobili:

Broj lot-ova = 20 dolara / [(50 pips-a) x (10)] = 20 / 500 = 0,04

Dakle, ako želimo riskirati 20 dolara moramo kupiti 0,04 lota ili 4,000 jedinica EUR/USD-a. (0,04 x 100,000).

Bez brige, pa to nitko ne računa na ovaj način. Postoje gotovi indikatori koji taj dio posla odrade za nas. Sve što treba učiniti je odabrati valutu računa, iznos koji želimo riskirati, stop-loss u pips-evima, a kalkulator će izračunati koliko lot-ova moramo kupiti ili prodati.

‘’NIKADA, ALI BAS NIKADA NE OTVARAMO NALOG, A DA NISMO PRETHODNO IZRAČUNALI VELIČINU POZICIJE I POSTAVILI STOP-LOSS!’’

Prethodno smo naučili izračunati veličinu naloga (u pipsevima), ali prije toga moramo procijeniti da li je takav nalog uopće isplativo otvarati ili ne? Da bi odgovorili na to pitanje moramo znati gdje postaviti ‘’Take profit’’. Kako bi odgovorili na to pitanje moramo raspraviti o omjeru rizika/nagrade (risk-reward, tj. RR).

Lekcija 16. –  OMJER RIZIKA I NAGRADE (R:R)