Pomični prosjeci

Na početku sam spomenuo da ‘’price action’’ strategija ne podrazumijeva korištenje indikatora za odlučivanje o ulasku ili izlasku u/iz trade(a). I, to je točno. Za uspjeh navedene strategije, doista, dovoljan je samo O-H-L-C graf (svijeća), te potporne/otporne linije. No, ako postotak uspješnih transakcija možemo povećati za koji postotak na način da u cijelu priču uključimo indikator ili dva, tada je njihovo korištenje opravdano.

Indikatori, ako ih se odlučimo koristiti, nikada, ponavljam nikada, NE služe kao okidač za otvaranje / zatvaranje naloga, već isključivo kao pomoćni filter kojim dodatno smanjujemo broj realiziranih naloga, ali s druge strane povećava postotak profitabilnih transakcija. A, to je upravo i naš cilj.

Pomični prosjeci, ako se ispravno koriste, daju puno informacija i mogu biti veoma korisni.

Prvo pogledajmo kako pomični prosjek izgleda na grafikonu:

Pomični prosjek na grafikonu

Pomični prosjek na grafikonu

Kako koristiti Pomične prosjeke?

Primjena pomičnih prosjeka pri trgovanju dionicama i valutnim parovima prilično se razlikuje. Na dioničkom tržištu kapitala glavni pomični prosjeci su: 20, 50 i 200 MA. Na FX tržištu, stavovi su različiti, ali više manje svi se slažu oko sljedećih prosjeka: 8, 21, 36 EMA (neki koriste 10, 20 i 40 EMA).

Kombinacija tri pomična prosjeka - EMA 8, 21 i 36

Kombinacija tri pomična prosjeka – EMA 8, 21 i 36

Pomični prosjeci ponašaju se kao dinamične razine podrške i otpora. Što je veće razdoblje u pomičnim prosjecima to ga je teže probiti. To znači da EMA 8 razdoblja ima slabije razine podrške ili otpora od EMA 21 razdoblja, a koje je opet slabije od 36 EMA.

Linija na grafikonu je zapravo prosjek kretanja cijene u određenom broju razdoblja. To nam pomaže u eliminiranju privremenih kretanja cijene u jednom ili drugom smjeru, te nam u konačnici daje jasniji pogled na opći trend valutnog para.

Kod postavki pomičnih prosjeka nema točnog odgovora. Trgovci mogu postaviti jednostavne ili eksponencijalne pomične prosjeke. Iako su oba pouzdani indikatori trenda, eksponencijalni prosjek ima veću težinu (veće značenje) prema kasnijim svijećama u kalkulaciji. Na trgovcu je da odluči koji pomični prosjek će koristiti za predviđanje trenda. Ipak, na FX marketu malu prednost bih dao eksponencijalnim prosjecima jer su brži i dinamičniji kao i cijelo FX tržište.

Dakle, poigrajte se sa pomičnim prosjecima te odlučite koji vam se najviše sviđaju. Kao što sam napomenuo, osobno, koristim – 8, 21,36 EMA.

Korištenje 2 pomična prosjeka

Kada postavimo 2 pomična prosjeka, prijelazi jednog preko drugog se mogu koristiti za identificiranje trendova. Na primjer, kada EMA kraćeg razdoblja prijeđe preko onog dužeg razdoblja, bikovski trend je u nastajanju i obrnuto. Trgovci moraju imati na umu da što su EMA linije više odvojene, trend je jači.

Evo primjera:

Promjena trenda i rast momentuma

Promjena trenda i rast momentuma

Kao što smo rekli ranije, pomični prosjeci mogu i to često djelovati kao dinamične razine podrške i otpora. Upravo EMA 21 i 36 često služe kao dinamičke otporne/ potporne razine. Međutim, nikada NE trgujemo isključivo prema razinama pomičnih prosjeka. Pomični prosjeci su najučinkovitiji kada se susretnu sa horizontalnom linijom podrške / otpora, a što nas dovodi do naše iduće lekcije – Confluence (eng.)

Lekcija 12. – CONFLUENCE