Upravljanje novcem / rizikom

Izgrađena strategija trgovanja je prvi stup uspješnog trgovanja, ali sama po sebi nije dovoljna kao što ni jedna noga na stolici nije dovoljna na bi na stolici udobno i sigurno sjedili.

NIŠTA NA FINANCIJSKOM TRŽIŠTU NE FUNKCIONIRA 100% VREMENA. Price action strategija je veoma uspješna, ali daleko do toga da funkcionira uvijek ili da je nekakav sveti gral koji će nam osigurati da nam svaka transakcija bude profitabilna. Price action strategija omogućuje nam da početnu vjerojatnost od 50%:50% pri otvaranju naloga povećamo u svoju korist. Na koliko ovisi o nama, našoj disciplini, umijeću, iskustvu i … sreći. Uspješni price action trgovci imaju 70% i veću uspješnost realizacije naloga (na bazi barem 100 transakcija). Ako na početku realizaciju sa 50% povećamo na 55% – 60%, to će se u značajnoj mjeri odraziti na našu profitabilnost.

Money management

Money management

Svi trgovci imaju dobre i loše dane, odnosno dane kada zarađuju i dane kada gube. To je jednostavno neizbježno i tko to ne može prihvatiti bolje da niti ne počne trgovati. Znajući i prihvaćajući tu činjenicu dolazimo do drugog stupa (druge noge naše stolice): MONEY MANAGAMENTA.

Money managament se odnosi na odgovorno upravljanje našim deponiranim novcem na računu brokera. Trik je ovdje da kada zarađujemo, zarađujemo puno, a kada gubimo, gubimo malo. Zvuči jednostavno, zar ne? Načelno i jest, ali u praksi treba naučiti kontrolirati emocije, a to zna biti teško.

Upravljanje novcem je ono što izgrađuje ili uništava vašu karijeru trgovca. Moramo razumjeti da trgovanje na forex tržištu nije igra. Mislite o tome kao o poslu (businessu) gdje vaši pobjednički nalozi čine vaše prihode, a vaši gubitnički nalozi čine vaše troškove (svaki posao ima troškove), a naš jedini cilj je učiniti prihode većima od troškova kako bi na kraju završili sa profitom. Samo upravljanje novcem može u tome pomoći.

Možemo biti najbolji traderi na svijetu, imati najbolju strategiju na svijetu i svejedno umanjiti ili čak uništiti svoj račun ako ne pazimo kako upravljamo novcem. S druge strane, čak i loš trgovac sa lošom strategijom, ali pravilnim upravljanjem novcem moći će preživjeti na tržištu i možda čak na kraju ostvariti mali profit. Toliko je važno upravljanje novcem.

‘’STRATEGIJA TRGOVANJA JE VAŽNA, ALI UPRAVLJANJE NOVCEM JE JOŠ VAŽNIJE!’’

Money management je sastavni dio svake trgovinske strategije.

Money management je sastavni dio svake trgovinske strategije.

Malo tko to zna, djelić njih to želi razumijeti, a samo rijetki to i žele primjeniti. Zato 90% i više tradera gubi novac na tržištu.

Dakle, prije nego uđemo dublje u temu, definirajmo poluge koje ćemo koristiti za upravljanje svojim novcem – SL & TP.

Lekcija 14. –  SL & TP.